fbpx

סל קניות

לא נמצאו מוצרים בעגלת הקניות.
אלה שלוי אנטליס

אלה שלוי אנטליס

חוקרת מוטיבציה ומפתחת אפקטיביות, שותפה מובילה בקהילה

מה זה מוטיבציה ולמה חשוב לשמר אותה? איך שינוי מיקוד קשור לשימור מוטיבציה? איך אפשר לשנות את המיקוד? בסוף הכתבה תדעו לענות על כל השאלות הללו ועוד. בכתבה הסבר קצר על מוטיבציה פנימית בעבודה, ורשימת שאלות שיחברו אותך למוטיבציה הפנימית בעבודה. 

מוטיבציה בעשייה

מוטיבציה זה הדלק לעשייה. זו האנרגיה שמניעה לפעולה, מוציאה לדרך ועוזרת לעשות דברים. בזכותה חלומות הופכים למציאות. בלעדיה יש אדישות, חוסר אכפתיות והמנעות מעשייה. תדמיינו איך זה כשיש רצון לעשות משהו; הגוף קליל, התנועה זורמת והכוח נובע מבפנים. כמו סוללה שמתמלאת מעצמה. לעומת זאת, כשהרצון נעלם אפילו המשימות הקטנות ביותר הופכות לבלתי אפשריות וקשה לגרור את הרגליים.

מוטיבציה פנימית מעיפה אותך גבוה

הקשר בין שינוי מחשבתי לשימור מוטיבציה

בשנים האחרונות עולים יותר ויותר מחקרים שמראים כי אחד הגורמים שהכי משפיעים על המוטיבציה הוא שינוי מיקוד מחשבתי. כלומר –  תפיסת העולם שלנו בעלת ההשפעה הגדולה ביותר על המוטיבציה, וכך על התוצאות שלנו.

אם ניקח את זה רגע לעבודה היומיומית, אז משימות מאתגרות כמו ניסוח יעדים שנתיים, יכולות להיתפס כקשות ומאיימות, או כהזדמנות לחלום על מה נרצה להשיג השנה. קל להרגיש איך כבר בקריאת השורות, החוויה הפיזית והרגשית משתנה. זה כוח המיקוד המחשבתי.

על ידי חשיבה מכוונת על דברים מסויימים (שינוי מיקוד מחשבתי), אפשר להשפיע על כל רמות העשייה ולשמר מוטיבציה!

מחקרים מראים שזה נכון לכל תחום בחיים; לימודים, זוגיות, הורות וחיי משפחה, אבל במיוחד עוזר לנו בעבודה. הרי רוב היום אנחנו בעבודה, גם כשאנחנו לא מול שולחן במשרד. היום העבודה מלווה את כולנו בנייד ובמחשבה לכל מקום. לקוחות שיתפו אותי שדווקא הפתרונות הטובים ביותר לבעיות גדולות בעבודה, הגיעו כשתרגלו יוגה, התקלחו או קראו ספר.

כשהעבודה היא חלק מהזהות, היא איתנו כל הזמן. לא פלא שהמוטיבציה נשחקת מהר…

כוחות העל של המוטיבציה

המוטיבציה בעבודה היא המפתח להצלחה. היא מתארת את רמת המחויבות, הדחף והאנרגיה שנביא לתפקיד בכל יום. בלעדיה, העסק חווה ירידה בפרודוקטיביות, וסביר שלא נעמוד במטרות. היא קובעת את רמת החשיבה החדשנית והיצירתיות שתהיה לנו לאורך יום העבודה, וכתוצאה מכך את איכות פתרון הבעיות שלנו.

יד של אישה נוגעת במים בזמן זריחה, מייצרת אדוות והשתקפות
תמונה מאתר unsplash

שימור וחיזוק המוטיבציה היא בעיה נפוצה, מכיוון שלא כל משימה או פרוייקט מרגשים ומעניינים באותה המידה. בכל תהליך יש חלקים "שחורים" וסיזיפיים, שלפעמים צריך פשוט לבצע – וברמה גבוהה. זו הסיבה שחשוב למצוא דרכים לשמר ולחזק את המוטיבציה בעבודה, שלנו ושל הצוות שלנו, כחלק מהשגרה.

מוטיבציה פנימית היא הגביע הקדוש של המוטיבציות. זה היעד אליו נשאף להגיע ובו נתמקד.

עשייה מתוך מוטיבציה כזו מביאה לתחושות עניין, הנאה, סיפוק (מעצם העשייה). היא קשורה לתחושת משמעות ומימוש עצמי. עשייה מתוך מוטיבציה פנימית מתוארת כתשוקה ו"אש בבטן".

colour-smoke-rainbow-color-design
Image by Chris Martin from Pixabay

מחקרים עדכניים בתחום הנוירו-פסיכולוגיה הראו שהתחושות האלו מובילות למצב פעילות מוחית שנקרא זרימה (Flow).

כשאנחנו בזרימה יש תחושה שהעולם מסביב נעלם. העשייה שואבת וממלאת באנרגיה. הזמן חסר משמעות ונראה שאפשר להמשיך לנצח.

בלי לשים לב, לילה שלם ירגיש כאילו עברה דקה. הזמן טס.

מחקרים שבחנו את המוח בזמן flow, ראו דפוס פעולה ייחודי, שבו המוח מנצל את המשאבים בצורה חזקה (או אפקטיבית) יותר. את הדפוס הזה ניתן לחזק ולשחזר' על ידי שינוי המיקוד שלנו ביומיום. זה אפשרי על ידי תרגילים שאפשר ליישם גם לבד!

מסתובבות בחוץ המון "עצות" שנשמעות טובות מכדי להיות אמיתיות. אני פוגשת אותן כל הזמן, ולכן חשוב לי לוודא שהדברים שאני מביאה מנגישים מסקנות ותובנות של מחקרים חמים ומבוססים מהטופ שבעולם.

המסע האישי שלי להחלמה וריפוי הגוף משחיקה, הביא אותי להעמיק את הידע שלי בתכנים מקצועיים של חוקרים מובילים, מעולמות של פסיכולוגיה חיובית, נוירו-קוגניציה ונוירו-פסיכולוגיה, מיינדפולנס, בודהיזם ופיתוח הנפש, כגון ג'ו דיספנזה, טארה בראק, ואדית' אגר.

לאחרונה התארחתי ב"דיגיטלנטית", הפודקאסט של אסיה ודיברנו על מוטיבציה, flow ושימוש בנטייה הטבעית כחוזקה. אפשר להקשיב לפודקאסט ממש כאן!

שימור המוטיבציה התחיל!

אז איך אפשר לשמר את המוטיבציה? מה אפשר לעשות כדי לחזק אותה?

בטח תשמחו לדעת שהצעד הראשון כבר נעשה! כן כן. עצם קריאת הכתבה הזו, הבחירה להיות כאן עכשיו, היא בחירה למקד את המחשבה בשימור מוטיבציה, ולכן עושה בדיוק את זה.

על ידי שאילת השאלות הנכונות אפשר לגשת אל איזורי החשיבה היצירתית של המוח.

למצוא הנאה, עניין וסקרנות ולחזק את המוטיבציה הפנימית.

שימור מוטיבציה לא דורש הרבה.

כל מה שצריך לעשות זה לשים לב, ולבחור בעשייה מתוך כוונה נכונה. נשמע פשוט, הא?

קל לחשוב כך.

בפועל, בעומס המשימות והלחצים של היומיום, קל ליפול לאוטומט ולעבוד מתוך מוטיבציות חיצוניות. כדי לחזק את המוטיבציה הפנימית, חשוב לבחור בעשייה מהמקום הנכון. דבר שאפשר לעשות על ידי שאילת שאלות נכונות, שריכזתי ממש כאן, בחלק השני של הכתבה.

שינוי מיקוד בבחירת העשייה

חשוב לי להדגיש – אין דרך למנוע את השחיקה של המוטיבציה! מה שאפשר לעשות זה למנוע את ההשפעות השליליות של השחיקה. אז נוכל לנצל את התקופות שבהן האנרגיה נמוכה לבחינת העשייה בחיים ובחירה מחודשת.

הסיבה שכל כך חשוב לשמר אותה, היא כדי שלא תשרף ותגמר כליל. תחשבו על זה כמו לתדלק את מיכל המוטיבציה

לדוגמה, בתקופה עמוסה בעבודה בדרך כלל קשה ליהנות מהעשייה היומיומית, והתוצאות יהיו בהתאם. אבל אם נתמקד בחופשה שמחכה בסוף החודש, ועבורה שווה להתאמץ ולהשקיע, כל החוויה תשתנה.

שינוי המיקוד עושה את הכל קל יותר. אפשר להרגיש איך אפילו רק המחשבה על החוויה משנה את התחושה שלנו תוך כדי קריאה. 

 

אלה שלוי אנטליס מריחה פרח צהוב, מחזיקה טאבלט, כנגד קיר בהיר עם פסים לרוחב. היא לובשת ג'ינס, חולצת פסים כחול-לבן וג'קט לבן
אלה שלוי אנטליס | צילום: מעיין סלע

שינוי מיקוד מאפשר להשתמש בחוויה העתידית, כדלק לעשייה היום.

פתאום הצרות של היום מתגמדות, ואפשר לנצל את האנרגיות הגבוהות שיצרנו לעשייה אפקטיבית, מונעת מוטיבציה פנימית.

ככה קל!

מה זה אומר בשטח?

בכל יום, ולמעשה בכל רגע, אפשר לבחור לעשות או לא לעשות משהו. אפשר גם לבחור איך לעשות את זה, ובמה להתמקד תוך כדי העשייה.

כך, גם כשהבחירה לא מהנה, אפשר להתמקד בעצם זה שבחרנו בה. המיקוד הזה – בבחירה החופשית לבצע את המשהו המבאס הזה – מחזקת את מימד האוטונומיה וכך את המוטיבציה הפנימית

אפשר לקחת את זה צעד נוסף, ולבחור לעשות דברים מתוך כוונה לשמר את המוטיבציה.

מאחר שאנחנו רוב היום בעבודה, שינוי המיקוד בעשייה בתחום הזה תביא לשיפור אדיר בכל תחומי החיים.

שאלות לשינוי מיקוד

כשמגיע הרגע לבחור מה לעשות, או איך לעשות אותו, אפשר להשתמש בסדרה של שאלות, שמחברות לבסיסי המוטיבציה על ידי התמקדות באחד מהמאפיינים העיקריים שלה. אני ממליצה לשמור את הכתבה זמינה (אפשר להעתיק את הקישור לגוגל קיפ) ולחזור אליה בכל פעם שעולה איזה מחסום בדרך.

סימן שאלה בניאון אדדום בסוף מסדרון שחור, עם אורות אדומים משתקפים על הקירות, התקרה והרצפה
תמונה מאת Emily Morter באתר Unsplash

עד כמה זה דחוף?

כדי לוודא שאנחנו מתמקדים בהגשמת המטרות שלנו, הדבר הראשון שכדאי לבחון הוא מידת הדחיפות של העשייה. כדי לדעת עד כמה משהו דחוף, אפשר לשאול:

האם זה דורש מענה מידי?

האם המענה חייב להיות שלי?

במידה והתשובה לשתי השאלות היא כן – זו משימה דחופה וכדאי להתפנות כדי לבצע אותה. 

האם זה חשוב?

עשייה חשובה מקדמת מטרות וערכים אישיים. בחירת משימות שנוגעות בעולם הערכים מגבירה את המוטיבציה, ומשנה את המיקוד למשמעות העשייה. 

אני רוצה לעשות את זה?

רצון הוא מאפיין מרכזי של מוטיבציה פנימית. עצם השאלה מדגדגת את שריר המוטיבציה ומעלה חיוך. גם בימים שבהם הראש מעורפל, הבטן תדע מה מתחשק לך.

זה כיף?

הנאה מהעשייה ייחודית למוטיבציה פנימית. בחירת משימה מהנה, מכניסה אוויר לכל התהליך ומחברת במהירות לבסיס הנכון לעשייה. 

Business woman with laptop in hand is happy with success. Portrait of woman in glasses and striped blouse enthusiastically screaming and making winning gesture.
תמונה מאתר unsplash

האם זה מעניין אותי?

כשמעניין לנו, אנחנו נשאבים לתוך העשייה ולא רוצים להפסיק. זו מהות החוויה של הזרימה וסימן שזה המקום הנכון להיות בו.

עד כמה זה מספק?

איך תרגישו בסוף? כמה זה יספק? ככל שהרגש חזק יותר בזמן המחשבה, כך הדלק יחזיק ליותר זמן.

העשייה הזו מאתגרת אותי?

אתגר מידתי הוא חלק אינטגרלי ביצירת ושימור מוטיבציה, וקשורה מאוד לתחושת העניין. האתגר מגרה אותנו לפרוץ מעבר לגבולות שלנו, ולהרחיב את היכולות שלנו. כשהמכשולים (הבלתי נמנעים) שבדרך נחווים כאתגר, הם מגרים את חוש היצירתיות במציאת פתרון ונכנס אלמנט של משחק לחיים.

עד כמה זה מלמד אותי?

שתי נשים עובדות על ספה, אחת עם סוודר ירוק וג'ינס והשנייה עם חולצה לבנה וג'ינס. מאחוריהן תמונות של פרחים והן מחייכות ונהנות מהעבודה בבית
חן בר-שי ואלה שלוי אנטליס | צילום: מעיין סלע

למידה והתפתחות חשובות בשימור עניין. נמצא שדווקא משימות שדורשות למידה, מסייעות להתמודד עם שחיקה או שגרה מתמשכת. כשלמידה הופכת למטרה, המרחב לטעות גדל ונוצרת סביבה שתומכת ביצירה. מצב כזה ממש ממכר, ואנחנו רוצים לחזור אליו שוב ושוב.

העבודה כבר לא עבודה.

זה משמעותי?

שינוי מיקוד למשמעות העשייה מחברת פנימה (לזהות העצמית). במקביל, מכיוון שמשמעות עוסקת באימפקט (השפעת העשייה על האחר בטווח הארוך), היא גם מחזקת את החיבור החוצה, למשהו גדול יותר. כשהסיבה לעשייה נובעת ממשמעות, קבלת ההחלטות משתנה ומסתכלת על התמונה הגדולה והפרטים הקטנים שבה.

שינוי מיקוד משמר את המוטיבציה!

בכל יום יש לנו את הכוח לבחור במה להתמקד, איך לחוות את הדברים. 

גם אם לא תמיד נוכל לבחור מה לעשות, תמיד נוכל לבחור אם לעשות אותו. הדחיינות נמצאת מעבר לפינה, ואיתה החלשות המוטיבציה הפנימית. הרי נטפליקס נמצא במרחק הקלקה, ותמיד אפשר לבחור לעשות משהו אחר במקום. 

זכרו שכדי לשמר מוטיבציה ומיקוד נכון בעשייה, כל מה שצריך לעשות זה לבחור לעשות את הדבר הנכון, מהסיבה הנכונה. אני מקווה שההסברים והשאלות שבכתבה, יעזרו לך בזה במהלך ההתקדמות במשימות העבודה של השגרה.

בנופש הקהילה הקרוב אעביר סדנה מיוחדת שבה כל אחת תאתר מה הם התנאים האופטימליים שלה ליצירת זרימה, באמצעות כלי ייעוצי מתקדם שלמדתי ישירות מהחוקרת המפתחת בתואר השני שלי. הפעם האחרונה שהעברתי את הסדנה הזו בקהילה היתה ב-2019. התובנות שעלו בה היו משנות חיים ואני עדיין רואה את ההשלכות שלה בפוסטים של עדכונים בפיד.

אלה שלוי אנטליס

מובילה שותפה בקהילה. אחראית על הפן המקצועי והפיתוח העסקי של הקהילה.

יועצת ארגונית, מומחית במוטיבציה, חברת איגוד פא"י. מפתחת שיטת "אפקטיבייז" להנעה בהנאה ובניית שגרה מאוזנת.

בעלת BA בפסיכולוגיה ומנהל עסקים, ו-MA (בהצטיינות) בהתנהגות ופיתוח ארגונים.

אמא לאופיר ואיתי. ירושלמית לשעבר, רעננית בהווה ופעילה לקידום נשים

תמונת פרופיל אלה שלוי אנטליס

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך...

פרק 6 לזרום עם החיים

לזרום עם החיים

פינה של אלה שלוי אנטליס בפודקאסט של עצמאיות מהבטן: ביס של מוטיבציה. בפרק אלה נקודות היטענות למניעת שחיקה ומה אפשר לעשות כדי להקל על העשייה

קראי עוד
תיקים ומסמכים מסודרים בתוך תיקייה גדולה, על שולחן עץ

למה אפקטיביות חשובה להתנהלות?

המעבר לעבודה מהבית מייצר אתגרים חדשים שמדגישים עד כמה אפקטיביות חשובה להתנהלות. בכתבה סקירה של מימדי עשייה שונים, בתוכם מימד האפקטיביות. מפורטת חשיבותה של עשייה אפקטיבית בהתנהלות דרך תקופות משבר ובשגרה השוטפת.

קראי עוד

גיליון תמחור ומדריך מורחב מתנה

*הצטרפות לרשימת הדיוור של הקהילה